Meer dan de helft van de bedrijven in België zijn het slachtoffer van cybercriminaliteit

Ruim 66% van de Belgische bedrijven hebben het afgelopen jaar te maken gehad met één of meerdere vormen van cybercriminaliteit. De schade en kosten bleven voor de meeste slachtoffers beperkt, echter werd een kleine minderheid zeer zwaar getroffen. Verontrustend is dat enkele bedrijven niet eens geconstateerd hebben dat cybercriminelen het gemunt hadden op hun organisatie.

Populaire cyberaanvallen

Een populaire cyberaanval is waarbij cybercriminelen aanvallen plaatsen die leiden tot IT-storingen (46%). Op respectabele afstand van de meest populaire cyberaanvallen volgen cyberafpersing en -chantage (24%), fraude met internetbankieren (13%) en bedrijfsspionage (4%). Veel cyberaanvallen en inbraakpogingen hadden echter niet het gewenste resultaat voor de cybercriminelen, in ruim 50% van de gevallen werden bij inbraakpogingen geen data en gegevens ontvreemd of beschadigd.

Meerdere cyberaanvallen op hetzelfde bedrijf

Verontrustend is, zoals eerder gezegd, dat veel bedrijven niet hebben geconstateerd dat zij het doelwit waren van cybercriminelen. Zeker gezien het feit dat de meeste bedrijven meerdere malen het doelwit waren van een cyberaanval, 42% van de ondervraagde bedrijven meldt namelijk dat meermaals is geprobeerd om in te breken in hun IT-infrastructuur. Bij 32% waren herhaaldelijke aanvallen de oorzaak dat IT-systeem en -processen werden verstoord.

Bijkomende kosten

Meer dan 50% van de getroffen bedrijven hadden uiteindelijk geen kosten voor vervanging van hard- en/of software. Bij ransomware aanvallen, waar bestanden en computers worden gegijzeld, besloot 94% van de bedrijven het door cybercriminelen geëiste bedrag niet te betalen. 62 tot 77% van de getroffen bedrijven hadden geen omzetverlies, al is dit sterk afhankelijk van het type cybercrime. Echter zijn er ook genoeg voorbeelden te vermelden van bedrijven die zeer zwaar zijn getroffen door een cyberaanval. 9% van de door cyberafpersing en -chantage getroffen bedrijven meldt een schade van meer dan 10.000 euro. Afhankelijk van de aard van de aanval rapporteert ongeveer 3% een omzetverlies van meer dan 50.000 euro. Tot slot ondervonden slechts 14 tot 21% van de bedrijven schade op het vlak van de interne dagelijkse werkprocessen.

Leuvens Instituut voor Criminologie

Deze cijfers komen uit een onderzoek van het Leuvens Instituut voor Criminologie waarbij 300 bedrijven uit heel België bevraagd werden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw slachtoffers door ransomware

De niet-financiële impact van cyberaanvallen

Ransomware is zeldzaamste vorm van malware