Opnieuw slachtoffers door ransomware



Na WannaCry heeft opnieuw een massale cyberaanval voor een ravage gezorgd. Het zou gaan om een aanval met het Petya-virus, dat computers blokkeert en pas weer ontgrendelt als er een som geld wordt overgemaakt aan de hackers. Verschillende bedrijven in heel Europa blijken te zijn getroffen door deze cyberaanval met ransomware. Ook in België zijn bedrijven getroffen. Bij het Centrum voor Cybersecurity België kwamen er sinds dinsdagmiddag al enkele concrete meldingen binnen.

Cyberaanvallen nog steeds effectief

Belgische bedrijven bleken tijdens WannaCry totaal niet gewapend tegen datalekken, en ook nu blijkt dat wij nog niet geleerd hebben van voorgaande aanvallen, en dat baart zorgen. Bedrijven uit ongeveer 100 landen waren vorige maand al slachtoffer van een cyberaanval, terwijl de impact van het Petya-virus nog niet bekend is. Cybercriminelen blijven doorlopend op zoek naar nieuwe aanval methodes. Op deze manier proberen zij data van gebruikers te stelen die enkel vrijgegeven worden in ruil voor virtueel geld.

Het epicentrum van het Petya-virus lijkt in Oekraïne te liggen, waar de impact momenteel het grootst lijkt. Hier ligt bijvoorbeeld het hele overheidsnetwerk plat, maar ook het metronetwerk, de luchthaven van Kiev en zelfs de centrale bank werden getroffen.
Bij getroffen computers verschijnt op het scherm de melding dat het toestel pas weer bruikbaar is als er 300 dollar in bitcoins wordt betaald. Een klok telt intussen af tot wanneer de versleutelde bestanden helemaal onbruikbaar worden. Cyberaanvallen blijken vandaag de dag enorm effectief om een grote ravage aan te richten.

Klanten van Tyneso

Tyneso heeft ondertussen meerdere rapporten ontvangen van het Petya-virus met betrekking tot de beveiliging van zijn klanten. Het Petya-virus buit in principe dezelfde beveiligingslekken uit bij Microsoft als de WannaCry ransomware aanval in mei 2017. Het Petya-virus heeft daarentegen gebruik gemaakt van phishing-aanvallen met bijgevoegde geïnfecteerde bestanden. De klanten van Tyneso beschikken echter over de laatste en meest actuele beveiligingsoplossingen waarin de beveiligingslekken al zijn gedicht. Hierdoor heeft het Petya-virus geen effect op de klanten van Tyneso.
Tot op heden zijn de klanten van Tyneso dus niet getroffen door het Petya-virus. Ook de voorgaande cyberaanval WannaCry had geen effect op de klanten van Tyneso. Door onze innovatieve beveiligingsoplossingen blijken we cybercriminelen nog steeds elke keer een stap voor te zijn!

Blijf cyberaanvallen voor!

Als uw bedrijf zowel actuele, als toekomstige bedreigingen voor wilt blijven kiest u voor de proactieve RMM-tool en aanpak van Tyneso. De experts van Tyneso monitoren en managen proactief uw netwerk, waardoor mogelijke problemen voorkomen kunnen worden. En dat zelfs voordat deze daadwerkelijk kunnen optreden. Download hier meer informatie over onze beveiligingsoplossingen of neem hier meteen contact op met Tyneso.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De niet-financiële impact van cyberaanvallen

Ransomware is zeldzaamste vorm van malware