Ransomware is zeldzaamste vorm van malware

Ondanks dat het de grootste impact weet te maken, is ransomware de minst voorkomende variant van malware. Hoe is dat mogelijk?

Een studie van AV-Test heeft onlangs aangetoond dat ransomware de minst voorkomende variant is van malware. Desondanks heeft ransomware de afgelopen jaren veruit de meeste impact gehad en de meeste schade aangericht. Echter is het niet alleen ransomware dat veel schade kan aanrichten, gewone virussen, wormen en trojans maken dagelijks nog veel slachtoffers.

Ransomware is recent aangeduid als meest prominente malwaregevaar. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat deze vorm van ransomware direct voelbaar is in uw portefeuille. AV-Test kwam tot de conclusie dat 2016 ten onrechte het jaar van de ransomware werd genoemd, aangezien andere malwarevarianten een grotere sier maakten.

Agressieve vorm

Dat we het toch zo vaak over ransomware hebben, komt waarschijnlijk door de agressieve werkwijze van deze kwaadwillige software. Daarnaast maakt ransomware tevens gebruik van de vele andere wormen en virussen om zich te verspreiden; er zijn minder varianten van ransomware nodig om succesvol te kunnen zijn.

Ransomware is dus zeker niet de meest gebruikte vorm van malware, maar door de impact van deze aanvallen is het raadzaam nog een keer goed na te denken over uw beveiliging. WannaCry was daar een goed voorbeeld van: plots was iedereen bezig met computerbeveiliging. Helaas waren er toch nog genoeg bedrijven die zich er niet veel van aantrokken, met als gevolg dat het Petya-virus enkele weken geleden vrij spel kreeg.

Bent u voldoende beschermd tegen de volgende cyberaanval?

De grote vraag is nu of uw bedrijf genoeg maatregelen heeft getroffen om cyberaanvallen te voorkomen. Is uw organisatie voldoende beschermd tegen de volgende cyberaanval en zijn uw medewerkers in staat om geïnfecteerde mails te herkennen? Het is nu hét moment om nog eens kritisch naar uw beveiligingsoplossingen te kijken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw slachtoffers door ransomware

De niet-financiële impact van cyberaanvallen